sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Laatua kiroiluun, pliis!

                                         (kuva väärinpäin, mahtavaa)

SARJAKUVA  ---  Herge: Seitsemän kristallipalloa (Otava, 2007)

Suurin osa Fennoskandian asukkaista on varmasti lukenut Tintti-sarjakuvansa jo lapsena, mutta itse luen niitä ensimmäistä kertaa vasta nyt aikuisena. Aluksi viehätyin tai pikemminkin hurmioiduin Hergen erinomaisesta piirrosjäljestä. Erityisesti pidin perspektiivin hallinnasta ja voimakkaasta kolmiulotteisuuden tunnusta. Monet ruudut ovat kuin suoraan elokuvan kohtauksista. Tosin piirrosjäljessä on eroa, kun vertaa Hergen alkukauden summittaista tyyliä myöhemmän kauden yksityiskohtaiseen kuvaukseen.

Suosikkihahmoni on Kapteeni Haddock, kukapa muukaan! Hergen nettisivuilta selvisi, että en ole mieltymyksineni yksin. Kapteeni Haddock on monessa yleisöäänestyksessä noussut suositummaksi hahmoksi. Eikä ihme, kukapa pystyisi vastustamaan Haddockin räiskyvää temperamenttia, hänen turhautumistaan ja toistuvia raivokohtauksiaan, joiden aikana hän kiroilee yllättävän monipuolisella sanavarastolla.

Kapteeni Haddockin yleisimpänä kirosanalitaniana taitaa olla Tuhannen miljoonan tyrskyn myrsky ja hyrsky! tai jokin sen muunnos. Lukemassani sarjakuvakertomuksessa Haddock säväyttää myös näillä kirosanoilla: Raakalaiset! Idiootit! Analfabeetit! Lättäjalat! Ektoplasmat! Vampyyrit! Protoplasmat! Harlekiinit! Vandaalit! Autodidaktit! Vuoristoapinat! Kleptomaanit! Byrokraatit! 

Miltä kuulostaisi, jos nykykiroilijat korvaisivat v-sanansa jollain haddockmaisella versiolla? Uppoavatko uudet kirosanat esimerkiksi seuraaviin, puhekielisiin lauseisiin:

Missä v---ssa sä oot?
Missä harlekiinissa sä oot?
        Mikä v---u sua oikeen vaivaa? 
        Mikä ektoplasma sua oikeen vaivaa? 
 Mitä v---ua sä siinä kyyläät?
Mitä vandaalia sä siinä kyyläät?
         Ei v---u! Juna meni just! 
         Ei analfabeetti! Juna meni just! 
 Mistä v---sta sä oikeen puhut?
Mistä vuoristoapinasta sä oikeen puhut?

Heitä kommenttisi osoitteeseen: tapaus.amusia (at) gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti