tiistai 7. helmikuuta 2012

Mr. Tynkä-Sipoon ohjeet


KIRJALLISUUS  ---  Iiro Rantala: Nyt sen voi jo kertoa (Teos, 2011)

Jazzpianisti Iiro Rantalan kirjassa on luku "30 ohjetta nuorelle taiteilijalle". Ohjeet ovat sen verran hauskuuttavia, että koen olevani pakotettu siteeraamaan niitä tähän bloguraan:

  • "Näytä taiteilijalta. Pukeudu kummallisella tavalla. Hiusmuotoilulla ja lävistyksillä pääset jo pitkälle. Pääasia on, ettet näytä tavalliselta, etenkään tavalliselta taiteilijalta.
  • Opettele muutama sivistyssana ja tiputtele niitä puheesi lomaan. Sinulla olisi hyvä olla jokin oma hokema. Mieluummin sellainen, jota kukaan ei tajua mutta joka kuulostaa ihmeelliseltä.
  • Älä lähde kokeilemaan siipiäsi jossain muussa lajissa tai tyylissä. Muodostuu uskottavuusongelma. Kriitikot eivät voi käsittää monilahjakkuuksia, koska jotkut heistä eivät valitettavasti ymmärrä edes sitä ainoata taiteenalaa, josta kirjoittavat.
  • Älä sotke huumoria taiteeseesi. Huumori yhdistetään viihteeseen ja sitä et voi hyväksyä, koska olet taiteilija. Viihde on cheap. Se ei puhuttele sinua.
  • Jos sinulla ei ole karismaa omasta takaa, ala välittömästi esittää erilaisia rooleja. Kokeile rankkaa, etäistä, mielisairasta, hippiä, juppia, älykköä, tyhmää, viileää ja romanttista. Jokin rooleista varmasti istuu sinulle, ja kun vedät sitä tarpeeksi kauan, alat muiden mielestä tuntua karismaattiselta.
  • Suhteesi julkisuuteen on läpikotaisin viturallaan aina ja ikuisesti. Jos olet julkisuudessa jatkuvasti, ujuta sopivaan väliin analyysi siitä, kuinka liika julkisuus vaivaa ja ahdistaa sinua. Ennen kaikkea se haittaa taiteellista työtäsi. Jos et saa julkisuutta, muista toistaa kuinka turhauttavaa on, kun kukaan ei enää arvosta taidetta. 
  • Jos mikään ei auta, vaihda sukupuolta. Tai kerro harkitsevasi sitä. Huomiota saat myös, jos unohdat oman äidinkielesi. Ala ihan pokkana puhua huonoa suomea."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti