keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Mikä ihmeen "Tapaus amusia"?


BLOGIN NIMI - Kootut selitykset

Joku on saattanut ihmetellä, miksi olen nimennyt blogini "Tapaus amusiaksi". Oikeastaan nimi on virheellinen, koska amusia ei ole tapaus vaan ominaisuus. Amusia tarkoittaa musikaalisuuden täydellistä puuttumista. Asiasta on kirjoittanut enemmän esimerkiksi Oliver Sachs kirjassaan Musikofilia, jossa on yksi amusialle omistettu luku.

Sachsin mukaan amusia ilmenee täydellisenä kyvyttömyytenä hahmottaa sävelkorkeuksia, melodioita ja rytmejä. Tästä syystä musiikillinen muisti puuttuu kokonaan eikä amusiasta kärsivä henkilö kykene tunnistamaan yksinkertaisiakaan sävelmiä. Amusia ei siis tarkoita lievää epämusikaalisuutta eli esimerkiksi nuotin vierestä laulamista tai kyvyttömyyttä soittaa jotain instrumenttia täydellisesti.

Jos henkilö todella kärsii amusiasta, hän ei edes kykene käsittämään, mitä sana "musiikki" tarkoittaa, koska mikä tahansa musiikkilaji kuulostaa hänen korvissaan meteliltä. Näin vaikeasta musiikillisen tajun puutteesta kärsii vain viisi prosenttia väestöstä. Amusiaa voi testata netistä löytyvillä testeillä, jotka löytyvät hakusanoilla "amusia test online". Tein itse amusiatutkija Isabelle Peretzin testin (muistaakseni Montrealin yliopistosta) enkä sen perusteella osoittautunut amusiasta kärsiväksi henkilöksi. Mielenkiinnosta tein myös muita musikaalisuustestejä ja niiden perusteella musikaalisuuteni tai epämusikaalisuuteni on "normaalilla tasolla". Joidenkin testien mukaan osoitin jopa lievää musikaalisuutta (testien luotettavuutta voi tietysti kyseenalaistaa).

Miksi sitten halusin, että blogini nimessä on sana "amusia"? Selitykset:
1) huumoria
2) rentouttava vaikutus eli kun en edes väitä tietäväni mitään kirjoittamastani aiheesta, se vapauttaa ja rohkaisee spontaaniin ilmaisuun

Joku on saattanut myös ihmetellä, miksi kaltaiseni henkilö, joka kärsii massiivisesta epämusikaalisuuskompleksista, aloittaa musiikkiharrastuksen. (Kuten kuvasta näkyy, olen hankkinut kosketinsoittimen. Soitinlaatikon päällä pötköttelee Minni-kissa). Syynä soittoharrastuksen aloittamiselle oli halu selvittää, voiko oppia uusia asioita tavallaan omia taipumuksiaan vastaan. Halusin haastaa itseni ja selvittää, mitä tapahtuu, jos alkaa opetella jotain, mitä ei ole koskaan kuvitellut oppivansa. Onhan se aika mullistavaa, jos on rakentanut identiteettinsä epämusikaalisuuden varaan ja jonain päivänä huomaa, että kykenee kuitenkin oppimaan edes jotain.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti