lauantai 10. maaliskuuta 2012

Erään työnarkomaanin muotokuva


KIRJALLISUUS  ---  Franz Kafka: Muodonmuutos (novelli teoksessa Nälkätaiteilija, Gummerus 1999, suomentanut Aarno Peromies)

Franz Kafka (1883-1924) on yksi suosikkikirjailijoistani. Ihastuin hänen absurdiin maailmaan jo vuosikymmeniä sitten. Siteeraan heti alkuun pätkän Muodonmuutos-novellista: "Kun Gregor Samsa eräänä aamuna heräsi levottomista unista, huomasi hän muuttuneensa vuoteessa suunnattomaksi syöpäläiseksi. Hän makasi panssarimaisen kovalla selällään ja näki, jos hieman kohotti päätään, kuperan, ruskean, kaarimaisiin kovettumiin jakautuneen vatsansa, jolta sängynpeite oli valumaisillaan alas. Hänen lukuisat, muuhun kokoon nähden surkean ohuet jalkansa sätkyttelivät avuttomina silmien edessä."

On ehkä moraalisesti arveluttavaa, että pidän Muodonmuutosta ennen kaikkea hauskana novellina. Eikö olisi luontevaa pitää sitä kuvottavana ja sairaana tai vähintään surullisena? Tai eikö olisi syytä nähdä novellissa heijastuksia juutalaiskielteisyydestä? Kafkahan oli itse juutalainen ja kirjoitusajankohtaan juutalaisiin kohdistuva vihamielisyys alkoi voimistua. Eikö vastenmieliseksi eläimeksi muuttuminen kuvasta asennetta, jota juutalaisiin heijastettiin? Tuolloin alkoi levitä antisemitistinen ajattelutapa, että juutalaiset olivat kuin syöpäläisiä, jotka olisi syytä tuhota. Omassa lukukokemuksessani en kuitenkaan jaksa olla liian vakava, vaan kiinnitän eniten huomiota Kafkan hullunhauskaan huumoriin.

Novellin koomisuus rakentuu mielestäni Gregorin mahdottomista tunnereaktioista. Mikä olisi luonteva ja psykologisesti uskottava reaktio, jos henkilö huomaa yhden yön aikana muuttuneensa jättiläismäiseksi koppakuoriaiseksi? Ainakin itse olisin järkytyksestä suunniltani. Pelästyisin niin, että luultavasti menettäisin tajuntani. Vähintään alkaisin kirkua kauhusta tai lamaantuisin niin, että kadottaisin puhekykyni. Oletan tässä tietysti, että muuttuneesta olomuodostani huolimatta olisin säilyttänyt oman persoonallisuuteni enkä olisi saanut hyönteisen tajuntaa.

Mutta mitä tekee novellin Gregor Samsa? Ei yhtään mitään. Hän ei ole moksiskaan, vaikka on kadottanut ihmismäisen olomuotonsa ja muuttunut valtavaksi syöpäläiseksi. Gregor on ainoastaan lievästi hämmästynyt, mutta ei millään muotoa järkyttynyt. Hän toteaa itsekseen: "Mitä minulle on tapahtunut?" ja jättää asian siihen. Aivan kuin kyse olisi jostain arkipäiväisestä tilanteesta kuten nenän tukkeutumisesta nuhassa tai käden puutumisesta huonon nukkumisasennon takia.

Novellin kertojakaan ei päivittele tapahtunutta, vaan siirtyy kuvailemaan huoneen sisustusta. Ainoa asia, mikä herättää Gregorissa tunteita, on kolea sää ja sadepisaroiden ropina ikkunapeltiä vasten. Se tekee Gregorin apeaksi, koska hän ei halua lähteä ulos kävelemään sateessa juna-asemalle. Tässä näkyy jälleen päähenkilön absurdi reagointitapa: Gregor ei usko, että hänen muuttunut ulkomuotonsa haittaisi kaupparatsun työtehtävien hoitoa. Gregor on niin piintynyt työnarkomaani, ettei edes hyönteiseksi muuttuminen estä häntä ajattelemasta työtä.

Ainoa asia, mikä saa Gregorin todella säpsähtämään ja pelästymään, on herätyskellon tikitys. Gregor huudahtaa: "Taivaan vallat!", mikä on hänen voimakkain tunnereaktio koko novellin aikana. Loppunovellin ajan minua huvittaa suunnattomasti Gregorin täydellinen kyvyttömyys ymmärtää perheenjäsenten järkytystä ja kauhua. Päähenkilön äiti pyörtyy järkytyksestä. Isä heristää raivoissaan nyrkkiä kuin viestittääkseen, että Gregor on tahallaan muuttanut muotoa. Sisar suhtautuu suopeasti ja yrittää kaikkensa tukahduttaakseen vastenmielisyytensä. Palvelijat ja vuokralaiset kaikkoavat. Kauppafirman prokuristi naulitsee kauhuissaan silmänsä Gregoriin ja poistuu paikalta takaperin kävellen.

Huomaan, etten onnistu välittämään novellin hauskuutta tässä blogitekstissäni. Siksi kehotan lukemaan Muodonmuutoksen itse ja miettimään, onko novelli traaginen, koominen vai jotain muuta. Entä mitä itse tekisit, jos jonain aamuna huomaisit muuttuneeksi valtavaksi koppakuoriaiseksi? Järkyttyisitkö vai ajattelisitko kuin Gregor: "Ihminen voi hetkellisesti menettää työkykynsä"?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti