lauantai 7. huhtikuuta 2012

Epälumoava näyttely


NÄYTTELY  ---  Lelun lumo, 24.2.-13.5.2012 (Helsingin taidemuseo, Tennispalatsi)

Tunteella: en pitänyt Tennarin lelunäyttelystä. Näyttely herätti ärtymystä, inhoa, ihmetystä ja raivoa. Näyttelyssä ei ollut mitään lumoavaa. Itse asiassa se on vastenmielisin, kylmin, kovin ja rumin näyttely mitä olen nähnyt vähään aikaan. Näyttelyn nimi on väärä. Nimeksi voisi puolestani vaihtaa esimerkiksi "Kaikkien aikojen vastenmielisimmät lelut" tai jotain tyyliin "Älä koske! Älä leiki! Älä tunne! Älä hengitä!"

Lelunäyttelystä puuttui kokonaisnäkemys, mikä on mielestäni onnistuneen näyttelyn rakentamisen edellytys. Näyttelyyn haalituista esineistä puuttui yhteinen nimittäjä, mikä voi olla tietty aikakausi, teema, maa tai maanosa tai oikeastaan mikä tahansa yhdistävä tekijä. Sen sijaan näyttelyyn oli raahattu leluja periaatteella "mitä tahansa, mistä tahansa". Sellaista sillisalaattia ei kukaan vapaaehtoisesti katsele.

Onnistuneesta näyttelystä välittyy mielestäni myös jokin sanoma. Tässä näyttelyssä luonteva sanoma olisi voinut olla "leikkiminen on lumoavaa", mutta ei. Sekavien lelukokoelmien ja kantaaottavien taideteosten takia näyttelystä välittyi ristiriitainen viesti. Aloin jopa epäillä, inhoaako näyttelyn suunnittelija leluja, leikkimistä ja leikkisyyttä kokonaisvaltaisesti.

Ehkä on syytä kuvailla vähän konkreettisemmin näyttelyn esineistöä. Ensimmäisessä kerroksessa on sekava kokoelma raamatullista Nooan arkkia eläimineen, eri ammatteihin liittyviä nukkeja - ja yllättäen robotteja! Mikä kertomus tästäkin rakentuu? Näyttely sisälsi melkoisia ajallisia ja tyylillisiä harppauksia eikä niitä vaivauduttu selittämään missään.

Vastenmielisyys vain lisääntyi näyttelyn jatkuessa toisessa kerroksessa. Sinne oli raahattu kuljetusajoneuvoleluja, mutta suurin osa leluista vaikutti sellaisilta, joita vain katsellaan kauempaa, mutta ei kosketa, leikkimisestä puhumattakaan.

Seuraavaksi katsojan silmille vyörytetään sota-aiheisten lelujen vastenmielinen rivistö. Jopa natsihenkiset lelut olivat edustettuina näyttelyssä. Eräässäkin sotalelussa loisti hakaristi! Kas kun eivät olleet roudanneet näyttelyyn keskitysleiriaiheisia leluja kaasu-uuneineen! Tästä siirryttiin luontevasti(?) nukkekotien ja nukkien maailmaan. Yhtään kaunista tai viehättävää nukkea en muista nähneeni. Näyttelyn järjestäjät ovat ilmeisesti nähneet paljon vaivaa metsästäessään hirviönnäköisiä nukkeja. Nukkien kasvot näyttivät valehtelematta vääristyneitä tai muuten vain oudoilta. Nukkien kasvojen ilmeet olivat häpeileviä ja pelokkaita kuin nurkkaan ajatuilla eläimillä tai irstaita kuin bordellin emännillä.

Koko näyttelyn kruunasi nykytaiteilijan videoteos, jonka kuvaruudulla liekit loimusivat ja kärventyneet muovinuket lojuivat etualalla kuin roviolla. Tähän taitaa tiivistyä koko näyttelyn sanoma: "Lelut pitää polttaa! Leikkiminen on typerää! Leikkisyys on halveksuttava ominaisuus!"

Näyttelystä jäi niin paha maku suuhun, että mielelläni haastaisin näyttelyn suunnittelijat oikeuteen, jos vain sopiva rikosnimike löytyisi. Näyttelyn järjestäjä haluaa varmasti haastaa minut oikeuteen, koska olen syyllistynyt luvattomaan valokuvaamiseen. Tosin en tiennyt kuvauskiellosta, joten en koe rikkomustani yhtä raskauttavaksi kuin tällaisen näyttelyn järjestämistä ja siitä rahastamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti